Diwan Europa

http://diwaneuropa.free.fr/

Rekipeio¨ (Sevenadur)

KIG HA FARZ
kig ha farz.jpg

Chugonus eo ar meuz hengounel-ma˝.

Strollet e vez ganta˝ kig ejen, kig moc'h ha legumaj al louzaoueg, bervet gant ar far : prientadur diazezet war bleud gwinizh du sukret un tamm, poazhet er berv.

 

 

Aozadenno¨

Prienti˝

Tunio¨

 

Kig ha Farz

Evit 8 a dud

Prienti˝ : 30 mm ľ Poazha˝ : 5 eur

1,5 kg kig ejen er skoaz pe er morzhol

1 arzell pemoc'h hanter sall

700 g kig lard diouzh ar brusk fresk

1 silzigenn dev da boazha˝ mogedet

1 gaolenn

6 karotezenn

4 irvinenn

2 bourenn

2 benn ognon

1 skourr ach

tacho¨ jiroufl

tin, loreenn

500 g bleud gwinizh du

200 g gwinizh

100 g amanenn hanter sall

100 g sukr

150 g rezin sec'h

2 vi

20 cl dienn fresk

Laezh

Holen, pebr

Lakait an arzell pemoc'h da zisholena˝ dre he lakaat e-barzh ur gastelodenn.

Lakait da virvi˝ ha laoskit da rollvirvi˝ e-pad 20 mn.

Lakait ar gaolenn da skaota˝ en ur gastelodennad dour berv all ha laoskit da boazha˝ e-pad 5 mn.

E-barzh ur chidhouarn bras, lakait an arzell disholenet hag an tammo¨ kig all (nemet ar silzigenn dev da boazha˝).

Ouzhpennit ar penn ognon, tacho¨ jiroufl bet sanket enna˝, hag al louzo¨ kegin.

Goloit gant 3 pe 4 l dour ha lakait da virvi˝.

Laoskit da poazha˝ 2 eurvezh.

Lakait an holen hag ar pebr.

Ouzhpennit neuze an holl legumaj diblusket ha gwalc'het hag ar gaolenn bet skaotet.

Fardit ar far en ur gemmeska˝, e-barzh ur bezel douar, ar bleudo¨, ar sukr, an amanenn e wrez an endro,

an dienn fresk, ar vio¨ en o fezh, ar rezin sec'h, un tamm holen ha pebr hag ul

lomig laezh evit fetisa˝ mar bez ezhomm a-benn kaout un toaz unvan.

Lakait ar c'hemmesk-ma˝ en ur sac'h arbennik pe rollit anezha˝ e-kreiz ul lienenn liammet he daou benn.

Splujit ho sac'h er berv poazha˝ ha laoskit da boazha˝ e-pad 1 e 30 ouzhpenn.

Un hanter eur a-raok dibenn ar poazhadur, ouzhpennit ar silzigenn dev er pod.

Dizourit ar c'hig hag al legumaj.

Kinnigit e-barzh ur plad bras. Lakait ar far er-maez eus ar sac'h ha staliit e-kreiz an tammo¨ kig, pe darnet, pe vruzunet dindan ar c'hig hervez ho plijadur.

Eeun eo ar meuz-ma˝ da farda˝.

Hir eo ar poazha˝, n'eus ket ezhomm beza˝ evezhiek ganta˝ avat.





FARZ FORN
farz.jpg

Ar ger "far" zo  un anvad aet da voutin ha pa 'z eus ur bern rekipeo¨ dishe˝vel o veza˝ anvet evel-se, gant kemmo¨ diniver diouzh al lec'h hag ar familho¨.

Atav e vez anv eus ur prientad diazezet war bleud gwinizh pe winizh du, poazhet er forn.


Aozadenno¨

Prienti˝

Tunio¨

 

Evit 4 a dud.

Prienti˝ : 15 mn ľ Poazha˝ : 45 mn

130 g prun fresk, prunev pe rezin sec'h

250 g bleud

175 g sukr poultrenn

4 vi

3/4 l laezh

50 g amanenn hanter sall

Holen

E-barzh ur bezel douar, kemmeskit ar bleud, ar sukr hag ur biziad holen.

Torrit ar vio¨ en o fezh ha kemmeskit goustadik gant ul loa goad evit kaout un toaz lufr.

Diskennit al laezh, tamm ha tamm, en ur gemmeska˝.

Lakait amanenn war speurenno¨ ar plad douar o vont er forn.

Lakait enna˝ ar frouezh fresk, sec'h adlakaet dour enno, ha goloit anezho gant an toaz.

Lakait da boazha˝ er forn, gwrezreoler da 6 (180░C) e-pad tro-dro 45 mn.

Un dibenn pred mat kena˝ eo hennezh, breizhat penn da benn, eeun, ploueek, a vez prientet gant frouezh sec'h pe fresk, gant ar rann-vloaz.



DiÓr : http://www.paysanbreton.com/bre/recette/fiche_recette.php